Kalp hastalığı hakkında bilmeniz gereken her şey
Kalp hastalığı, kalbin herhangi bir bozukluğunu kapsayan bir terimdir.
Kan damarları ve dolaşım sistemi ile kalbin yanı sıra kalp problemlerini tanımlayan kardiyovasküler hastalığın aksine, kalp hastalığı kalbin kendisindeki sorunları ve deformiteleri ifade eder.

Hastalık Kontrol Merkezlerine (CDC) göre, kalp hastalığı İngiltere, ABD, Kanada ve Avustralya’da önde gelen ölüm nedenidir. ABD’de her dört ölümden biri kalp hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Kalp hastalığı hakkında hızlı gerçekler:
- ABD’deki her dört ölümden biri kalp hastalığı ile ilgilidir.
- Koroner kalp hastalığı , aritmi ve miyokard enfarktüsü, kalp hastalığının bazı örnekleridir.
- Kalp hastalığı ilaç veya cerrahi ile tedavi edilebilir.
- Sigarayı bırakmak ve düzenli egzersiz yapmak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.
Türleri:
Organın farklı kısımlarını etkileyen ve farklı şekillerde ortaya çıkan birçok kalp hastalığı türü vardır.
Doğuştan kalp hastalığı
Bu, doğumdan beri var olan kalbin bazı deformiteleri için genel bir terimdir. Örnekler:
- Septal kusurlar : Kalbin iki odası arasında bir delik vardır.
- Tıkanma kusurları: Kalbin çeşitli odalarından kan akışı kısmen veya tamamen bloke edilir.
- Siyanotik kalp hastalığı: Kalpteki bir kusur vücutta oksijen eksikliğine neden olur.

Aritmi
Aritmi düzensiz bir kalp atışıdır.
Bir kalp atışının düzenli ritmini kaybetmesinin birkaç yolu vardır. Bunlar:
- taşikardi , kalp çok hızlı attığında
- bradikardi, kalp çok yavaş attığında
- erken ventriküler kasılmalar veya ek, anormal atımlar
- kalp atışı düzensiz olduğunda fibrilasyon
Aritmiler, kalp atışını koordine eden kalpteki elektriksel uyarılar düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Bunlar, kalbi çok hızlı, çok yavaş veya çok düzensiz bir şekilde atmamalı.
Düzensiz kalp atışları yaygındır ve tüm insanlar bunları yaşar. Çırpınan veya yarışan bir kalp gibi hissediyorlar. Bununla birlikte, çok fazla değiştiklerinde veya hasarlı veya zayıf bir kalp nedeniyle ortaya çıktıklarında, daha ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gerekir.
Aritmiler ölümcül olabilir.
Koroner arter hastalığı
Koroner arterler kan dolaşımıyla kalp kasına besinler ve oksijen sağlar.
Koroner arterler, genellikle kolesterol içeren plak birikintileri nedeniyle hastalıklı veya hasar görebilir . Plak oluşumu koroner arterleri daraltır ve bu da kalbin daha az oksijen ve besin almasına neden olur.
Genişletilmiş kardiyomiyopati
Kalp kası, kalp kası zayıflığının bir sonucu olarak genişler ve kanı düzgün bir şekilde pompalayamaz. En yaygın neden, koroner arter hastalığı nedeniyle kalp kasına yeterli oksijenin ulaşmamasıdır. Bu genellikle sol ventrikülü etkiler.

Miyokardiyal enfarktüs
Buna kalp krizi , kalp enfarktüsü ve koroner tromboz da denir. Kesik kan akışı kalp kasının bir kısmına zarar verir veya tahrip eder. Bu genellikle koroner arterlerden birinde gelişen bir kan pıhtısından kaynaklanır ve aynı zamanda bir arter aniden daraldığında veya spazmlar halinde de ortaya çıkabilir.
Kalp yetmezliği
Konjestif kalp yetmezliği olarak da bilinen kalp yetmezliği , kalp vücuda etkili bir şekilde kan pompalamadığında ortaya çıkar.
Kalbin sol veya sağ tarafı etkilenebilir. Nadiren her iki taraf da vardır. Koroner arter hastalığı veya yüksek tansiyon , zamanla, kalbi düzgün bir şekilde doldurmak ve pompalamak için çok sert veya zayıf bırakabilir.
Hipertrofik kardiyomiyopati
Bu, sol ventrikül duvarının kalınlaştığı ve kanın kalpten dışarı pompalanmasını zorlaştıran genetik bir bozukluktur. Bu sporcularda ani ölümün önde gelen nedenidir. Hipertrofik kardiyomiyopatili bir ebeveynin , bozukluğu çocuklarına aktarma şansı yüzde 50’dir .
Mitral yetersizliği
Mitral kapak yetersizliği, mitral yetmezliği veya mitral yetersizliği olarak da bilinir, bu kalpteki mitral kapak yeterince sıkı kapanmadığında ortaya çıkar. Bu, kanın ayrılması gerektiğinde kalbe geri akmasını sağlar. Sonuç olarak, kan kalpten veya vücuttan etkili bir şekilde hareket edemez.
Bu tür kalp rahatsızlığı olan insanlar genellikle yorgun ve nefes nefese hissederler.

Mitral kapak prolapsusu
Sol atriyum ve sol ventrikül arasındaki valf tam olarak kapanmaz, yukarı doğru veya atriyuma geri döner. Çoğu insanda, durum hayatı tehdit edici değildir ve tedavi gerekmez. Bazı insanlar, özellikle de durum mitral yetersizliği ile işaretlenirse, tedavi gerekebilir.
Pulmoner stenoz
Kalbin sağ ventrikülden pulmoner artere kan pompalaması zorlaşır çünkü pulmoner kapak çok sıkıdır. Sağ ventrikül tıkanıklığın üstesinden gelmek için daha çok çalışmak zorundadır. Şiddetli darlığı olan bir bebek maviye dönüşebilir. Daha büyük çocukların genellikle hiçbir semptomu olmayacaktır.
Sağ ventriküldeki basınç çok yüksekse tedavi gereklidir ve bir tıkanıklığı gidermek için balon valvüloplasti veya açık kalp ameliyatı yapılabilir.
Belirtiler
Kalp hastalığının belirtileri, bir kişiyi hangi durumun etkilediğine bağlıdır.
Bununla birlikte, yaygın semptomlar göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kalp çarpıntısını içerir. Birçok kalp hastalığı tipinde yaygın olan göğüs ağrısı, anjina veya anjina pektoris olarak bilinir ve kalbin bir kısmı yeterli oksijen almadığında ortaya çıkar.
Anjina stresli olaylar veya fiziksel efor ile tetiklenebilir ve normalde 10 dakikadan az sürer.

Kalp krizi, farklı kalp hastalığı türlerinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Kalp krizi belirtileri istirahat sırasında ortaya çıkabilmeleri ve daha şiddetli olmaları dışında anjinayla benzerdir.
Kalp krizinin belirtileri bazen hazımsızlığa benzeyebilir . Mide ekşimesi ve mide ağrısı ve göğüste ağır bir his oluşabilir.
Kalp krizinin diğer belirtileri şunlardır:
- vücutta dolaşan ağrı, örneğin göğüsten kollara, boyuna, sırt, karın veya çene
- sersemlik ve baş dönmesi hissi
- aşırı terleme
- mide bulantısı ve kusma
Kalp yetmezliği de kalp hastalığının bir sonucudur ve kalp kan dolaşımı için çok zayıf hale geldiğinde nefes darlığı oluşabilir.
Bazı kalp rahatsızlıkları, özellikle yaşlı erişkinlerde ve diyabetli bireylerde hiçbir semptom olmadan ortaya çıkar .
‘ Konjenital kalp hastalığı ‘ terimi bir dizi durumu kapsar, ancak genel semptomlar şunları içerir:
- terlemek
- yüksek yorgunluk seviyeleri
- hızlı kalp atışı ve nefes alma
- nefes
- göğüs ağrısı
- cilde mavi bir renk tonu
- clubbed tırnakları
Şiddetli vakalarda, doğumdan semptomlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bu semptomlar bir kişi 13 yaşından büyük olana kadar gelişmeyebilir.
Nedenler
Kalp hastalığı, kalbin tamamına veya bir kısmına verilen hasar, koroner arterlere verilen hasar veya organa yetersiz besin ve oksijen kaynağı nedeniyle oluşur.
Hipertrofik kardiyomiyopati gibi bazı kalp hastalığı türleri genetiktir. Bunlar, konjenital kalp kusurlarının yanı sıra, bir kişi doğmadan önce ortaya çıkabilir.
Kalp hastalığı riskini artırabilecek çeşitli yaşam tarzı seçenekleri vardır. Bunlar:
- yüksek tansiyon ve kolesterol
- sigara içmek
- aşırı kilo ve obezite
- diyabet
- aile öyküsü
- abur cubur diyeti
- yaş
- hamilelik sırasında preeklampsi öyküsü
- iş yerinde oturma gibi uzun süre sabit bir pozisyonda kalmak
Bu risk faktörlerinden herhangi birine sahip olmak kalp hastalığı riskini büyük ölçüde artırır. Yaş gibi bazıları kaçınılmazdır. Örneğin, bir kadın 55 yaşına ulaştığında, kalp hastalığı daha olası hale gelir.
Tedavi
Kalp hastalığı için iki ana tedavi yöntemi vardır. Başlangıçta, bir kişi ilaç kullanarak kalp rahatsızlığını tedavi etmeye çalışabilir. Bunlar istenen etkiye sahip değilse, sorunu düzeltmeye yardımcı olmak için cerrahi seçenekler mevcuttur.
İlaç Tedavisi
Kalp rahatsızlıklarının çoğu için çok çeşitli ilaçlar mevcuttur. Birçoğu kan pıhtılarını önlemek için reçete edilir, ancak bazıları başka amaçlara hizmet eder.
Kullanılan ana ilaçlar:
- statinler, kolesterolü düşürmek için
- kan pıhtılarını önlemek için warfarin gibi kan sulandırıcıları
- kalp krizi, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon tedavisinde beta-blokerler
- anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon için
Doktorunuz güvenli ve etkili bir ilaç bulmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Ayrıca, problemli hale gelmeden önce diyabet gibi kalbi etkileyebilecek altta yatan durumları tedavi etmek için ilaçlar kullanacaklardır.
Hemen Doktor Randevusu alın !